מדריך אכילה לפעוטות

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
אין אחריות גדולה מזו של גידול תינוק וליוויו עד שהוא הופך להיות ילד, או אפילו "בן אדם". אחת המשימות העיקריות המוטלות על ההורים היא לדאוג לילד לתזונה מספקת ובריאה, המותאמת לגילו ולשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא.
הקניית הרגלי שינה וסדר יום אצל תינוקות
תקציר

על רקע העובדה שהורים רבים אינם יודעים בהכרח מה לעשות, או פונים מראש לאפיקים לא נכונים, הכנו עבורכם מדריך שיספק תשובות לשאלות העיקריות הנוגעות לתזונת פעוטות.

החודשים שלאחר הלידה

התינוק צריך לאכול מהרגע בו הוא מגיח לאוויר העולם. בגילאים המוקדמים, בהם הוא עדיין לא יכול לאכול מוצקים, ההמלצה הברורה של משרד הבריאות וגורמים אחרים היא לספק לו חלב אם – רצוי בצורה של הנקה, אבל במידת הצורך גם חלב שאוב הוא אופציה.

היתרונות של חלב אם מרובים, כאשר החלב בין היתר כולל את כל הרכיבים שהתינוק זקוק להם בשלב הזה, מחזק את המערכת החיסונית שלו, עשוי למנוע מחלות וגם חוסך סכומי עתק.

אם לא מעוניינים או יכולים להשתמש בחלב אם, תיכנסנה לתמונה תרכובות המזון לתינוקות (תמ"ל). עד גיל חצי שנה מומלץ להניק או לספק לתינוק חלב אם או תמ"ל, ללא כל הוספה של נוזלים או מזון מוצק.

גילאי ארבעה-שישה חודשים: תחילת החשיפה למוצקים

ההמלצה היא לחשוף את התינוקות למזונות מוצקים, או "משלימים", מגיל חצי שנה. אם רוצים להתחיל קודם לכן – וחשוב בכל מקרה לא לעשות זאת לפני גיל ארבעה חודשים – צריך לוודא שהתינוק אכן מוכן לכך, ובכך מקרה לספק לו כמויות קטנות עד מזעריות של המזון. בין הסימנים שמצביעים על כך שהתינוק מוכן לצרוך מזון מוצק ניתן למנות יכולת שלו לשבת (בעזרת תמיכה), יציבות של ראשו, יכולת להעביר את המזון בין צדי הפה ועוד.

את תוספת המזון המוצק לתזונה של התינוק צריך לעשות בצורה הדרגתית, כלומר, לא לוותר בשלב הזה על חלב האם או התרכובת הייעודית לתינוק: ככל שחולפים השבועות ניתן לעבור למזונות בכמות גדולה יותר. על המרקם ההתחלתי בהמשך לכך להיות טחון ולהזכיר מחית, כאשר עם הזמן – ועל פי קצב ההתמודדות של התינוק – ניתן לעבור למרקמים שהם מעט יותר גסים.

שימו לב שהחל מהגיל בו מתחילים לצרוך מאכלים מוצקים, המים אמורים להיכנס לתפריט התזונתי. את המים יש להרתיח, אבל השתייה שלהם רצוי שתיעשה בטמפרטורת החדר. ממשקאות ממותקים, גם כאלה המיועדים מראש לתינוקות, מומלץ להימנע בשלב הזה עקב כמות הסוכר הגבוהה והחשש מבעיות שיניים אצל התינוק בשלב התחלתי.

גילאי חצי שנה ומעלה

גם כאשר התינוק מגיע לגיל של שישה חודשים, מומלץ שלא לוותר על ההנקה או חלב האם. הצריכה של המזונות המוצקים המשלימים תיעשה כאמור בצורה הדרגתית, תוך בחירה במזונות שיספקו לו את הצרכים שהוא זקוק להם. כך למשל בשלב הזה מומלץ לשלב מזונות שכמות הברזל בהם גבוהה, דוגמת מני בשר שונים (בקר או הודו), דגים, קטניות ועוד.

החשיפה לפירות ולירקות מתחילה בדרך כלל קודם לכן, כאשר בשלב הזה רצוי להגביר את צריכתם של הפירות והירקות בהם כמות ויטמין ה-C גבוהה. מגיל חצי שנה ניתן לחשוף את התינוק גם לביצים. כאשר מתקרבים לגיל שנה, החלק שממלאים המאכלים המוצקים בתפריט התזונה של הילד צריך להיות משמעותי אפילו יותר.

בכל אחד מהמקרים זכרו שאין חוקים של שחור ולבן בנוגע לתזונת תינוקות: אתם צריכים לשים לב מה התינוק שלכם מעדיף, איך הוא מתמודד עם האוכל ומתי הוא שבע (האכלה בכוח כמובן אינה מומלצת). כדאי כבר בשלב התחלתי לסגל אצלו הרגלים של אכילה מסביב לשולחן, תוך העדפה של כוסות, כפות וצלחות על חשבון הבקבוקים.

המדריך נכתב בשיתוף אתר 2b-bari.co.il – להיות בריא

למידע נוסף בנושא: הקניית הרגלי שינה וסדר יום אצל תינוקות

אולי יעניין אותך גם:

ביטוח סיעודי לילדים: מה זה אומר? ולמי זה מתאים?

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
יועצת התפתחותית – אבחון מוטורי וליווי התפתחותי
יועצת התפתחותית לתינוקות

לכל תינוק יש קצב התפתחות משלו. אבל מה כאשר הקצב הזה איטי "מדי", עד לרמה של איחור התפתחותי של ממש? במקרה הזה, החשש של לא מעט הורים הוא מפער שיהיה קשה יותר להדביק לאחר מכן, או לחלופין מבעיות שישפיעו על הילד גם לאחר מכן (למשל פגיעה בהתפתחות המוטורית או אפילו ליקויי למידה מסוגים שונים).

כדי לדעת היכן הילד שלהם עומד, או אפילו פשוט לקבל מידה של שקט נפשי, פונים הורים רבים לסיוע מקצועי של יועצת התפתחותית.

לקריאה »
מדריך אכילה לפעוטות - תזונת תינוקות
מדריך אכילה לפעוטות – תזונת תינוקות

תזונת הפעוטות היא עוד אחת מהסוגיות שההורה חייב לשים עליהן דגש רב, במטרה לספק לתינוקו את כל מה שבריא לו, מותאם לגילו ובטוח לאכילה. זהו מסע מרגש, במסגרתו ההורה מגלה יחד עם הפעוט את עולם הטעמים והמרקמים. כל זאת עם הרבה חששות מצד ההורים, שרוצים להבטיח שהם מספקים ליקר להם מכול את הטוב ביותר.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן