מהם השלבים העיקריים של הזנת פעוטות?
זה לא סוד שבחודשים הראשונים לחייו, התינוק ניזון באופן בלעדי מחלב אם או תחליפי החלב השונים (תמ"לים). חלב אם מספק את כל צרכיו התזונתיים, בשלב מוקדם זה של חייו, תוך שהוא מציע יתרונות בריאותיים רבים. אם שאינה מניקה יכולה לשאוב את החלב ולהגיש אותו לתינוקה בבקבוק מותאם, מה שמצריך גם כן מאמצים לא מבוטלים מצידה. כאשר התינוק אינו יונק או יונק חלקית, יש להשלים את החסר בתמ"ל תוך הקפדה על כללי ההכנה והשימור של התרכובות.
ההמלצה הברורה של משרד הבריאות היא להתחיל לחשוף את הפעוט למזון משלים ולנוזלים אחרים רק בגיל חצי שנה, ובכל מקרה לא לפני גיל ארבעה חודשים. בפרק הזמן שבין ארבעה לשישה חודשים לחייו ניתן לבצע את המעבר החלקי למזון המוצק רק כאשר התינוק מראה לכך סימנים ברורים, דוגמת יכולת לשבת בעזרת תמיכה, גילוי סקרנות ורצון לאכול כאשר המזון מקורב לפיו ועוד.קראו גם: מדריך אכילה לפעוטות
כיצד חושפים את התינוק לראשונה למזון המוצק?
החשיפה של התינוק למזון המוצק, או המשלים, צריכה להיעשות בצורה הדרגתית ככל שאפשר: כלומר, להמשיך להאכיל אותו בחלב אם או בתמ"ל, אך מדי פעם – על פי התוכנית התזונתית והמלצות הרופאים או טיפת חלב – להחליף ארוחה במזון מוצק.המרקם של המזון הראשוני המוכנס לפיו של התינוק חייב להיות טחון ומחיתי, ללא אי אילו גבישים: אסור לשכוח שהוא רק מפתח את יכולות האכילה ועדיין אינו לועס, כך שמזון אחר עלול להיות בבחינת סכנה מוחשית עבורו. רק כאשר יכולת הבליעה והלעיסה של התינוק משתפרת, ניתן לחשוב באופן רציני על השלב הבא בתהליך.
קראו גם: עצירות וגזים אצל תינוקות – מה לעשות?
ומה עם תזונת פעוטות מגיל חצי שנה?
מסביבות גיל חצי שנה ניתן להפוך את התפריט התזונתי של הפעוט לעשיר יותר, אם כי בשלבים הראשונים חשוב לא לוותר על הנקה. כאן יש כמה הנחיות בסיסיות שחשוב לשמור עליהן. חשוב שהמאכלים הראשונים יהיו עשירים בברזל, כאשר דגים, בשר בקר או הודו וחלק מסוגי הקטניות עונים למשל על התנאי הזה. עוד חשוב לשלב פירות וירקות בעלי כמויות גבוהות של ויטמין C. מסביבות גיל חצי שנה ניתן לחשוף את הילד לביצים וגם למוצרי חלב, אם כי רצוי שמוצר החלב יינתנו בתחילה בכמות קטנה יחסית.ככל שהתינוק מתקרב לגיל שנה, כך המאכלים המוצקים יכולים לקבל תפקיד מרכזי יותר בתפריט שמרכיבים לו הוריו. לקראת גיל שנה, אפשר בהחלט להאכיל את התינוק בשתיים או שלוש ארוחות מדי יום, המותאמת עבורו מתפריט המשפחה או מוכנות עבורו באופן מיוחד.
בגדר חובה: בטיחות
ההנחיות שהובאו כאן אינה בגדר תורה מסיני, מכיוון שלכל תינוק יש את קצב ההתפתחות והאכילה שלו. בכל זאת, יש כמה דגשים שחייבים להקפיד עליהם משיקולי בטיחות: והרי שמענו לא מעט בשנים האחרונות על אסונות של חנק כתוצאה ממזון. יש רשימה די ברורה של מאכלים שאסורים בתכלית האיסור בשנים הראשונות לחיי התינוק, או לכל הפחות מחייבים אופן הגשה ספציפי: חיתוך לאורך של מאכלים עגולים (דוגמת ענבים למשל), או לחלופין ריסוק וטחינה של פירות.
בדקו תמיד את טמפרטורת המזון המוגש לתינוקות, כאשר רצוי להימנע ככל האפשר מחימום המזון במיקרוגל. חימום שכזה יוצר חוסר אחידות ברמת החום במזון, מה שיוצר סכנת כוויה.
אולי יעניין אותך לקרוא גם:
שלבים ראשונים בהליכה