נגיף הסארס – כל מה שצריך לדעת על המגיפה שנעלמה כלעומת שבאה

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
העולם ידע כמה מגפות משמעותיות במהלך ההיסטוריה. סארס היא לא אחת החמורות שבהן מבחינת מספר ההידבקויות ואחוזי התמותה, אבל אין ספק שהיא דורשת הרחבה. מגפת הסארס (ראשי תיבות של Severe Acute Respiratory Syndrome, ובתרגום חופשי "תסמונת נשימתית חריפה חמורה") הופיעה לקראת סוף 2012 במחוז גואנגדונג שבסין, התפשטה משם לשכנותיה ולמדינות אחרות ברחבי העולם והסתיימה באופן רשמי במהלך יוני 2003.
נגיף הסארס
תקציר

במהלך תקופה זו נדבקו בנגיף למעלה מ-8,000 בני אדם ונהרגו 774 איש – מה שמבטא כ-10% אחוזי תמותה מהנגיף – עד אשר הנגיף חלף בפתאומיות.

קווים לדמותו של נגיף הסארס

סארס היא מחלה ויראלית בדרכי הנשימה, המשתייכת למשפחת הקורונה. נגיפי הקורונה כשלעצמם התגלו לראשונה בשנות ה-30 של המאה הקודמת, כאשר צורתם – המזכירה כתר – הקנתה להם את השם (מהמילה Crown). עד לסארס לא הייתה ידועה יכולתם של נגיפי הקורונה להביא למחלות שהן מסכנות חיים. מאז היינו עדים למחלת הסארס ואחריה למחלת המרס שהתפרצה בערב הסעודית. מחלה זו הייתה קטלנית פי כמה מאשר הסארס, עם אחוזי תמותה שעמדו על לא פחות מכ-30%, אולם אף היא הצליחה להיבלם כעבור חודשים ספורים.

ראו גם: הורים? זה מה שאתם צריכים לדעת על הקורונה

מחלת הסארס הוזכרה בחודשים האחרונים יותר מפעם אחת על רקע ההתפרצות יוצאת הדופן של נגיף הקורונה בעולם. כבר עתה ברור כי מחלת הקורונה חמורה יותר מאשר הסארס, והנתונים שלה עוד צפויים לתפוח בממדי ענק. מדיניות הממשלה הסינית, אם תשאלו רבים, דומה בשני המקרים: הסתרה של הנתונים האמתיים של המחלה. בנגיף הסארס זה קרה במשך כמה חודשים, עד אשר התקשורת הרשמית החלה להתייחס בצורה מפורטת יותר לנגיף והתקשורת הבין-לאומית נכנסה לתמונה אף היא.

מהם תסמיני נגיף הסארס?

בין אם מספר החולים והנפטרים מסארס גבוה יותר ממה שדווח באופן רשמי ובין אם לא, אפשר להצביע על כמה דפוסים מרכזיים של המגפה. התסמינים הראשונים שמופיעים דומים במידה רבה לתסמיני השפעת, ובכלל זה חום גבוה (מעל 38 מעלות צלזיוס), שיעול, כאבי גרון, בעיות קיבה ומעיים, כאבי שרירים ועייפות. בשלבים המתקדמים יותר החולים בנגיף פיתחו בחלק מהמקרים קוצר נשימה. התסמינים הופיעו בדרך כלל בתקופה של שניים עד עשרה ימים מההידבקות בנגיף הסארס (מה שידוע בתור תקופת הדגירה). עם זאת היו מקרים בהם המחלה התפרצה רק כ-16-10 ימים לאחר החשיפה לנגיף.

לא ברור לחלוטין כיצד עובר הנגיף בכל אחד מהמקרים, אבל אין ספק שהקפדה על היגיינה והעלאת המודעות לקחה חלק מרכזי בכך. האמצעי היעיל ביותר שהוכח למיגור המחלה הוא בידוד קליני והסגר, כאשר אמצעים אחרים כללו שטיפה של הידיים, הקפדה על היגיינה, מניעת מגע עם נוזלי אדם החשוד כנושא את הנגיף, רחצת הפריטים האישיים של אדם הנושא סארס במים חמים ובסבון ועוד.

בסך הכול לקח לנגיף כשבעה חודשים עד אשר הוא נבלם לחלוטין. מעבר למאמצי המיגור של השלטונות בסין ובמדינות אחרות שהסארס הגיע אליהן, אחת הסיבות לכך ככל הנראה היא שנגיף הקורונה, המקור לנגיף הסארס כאמור, הוא עונתי במהות שלו. במאמר מוסגר נציין כי זו התקווה של רבים בעולם לגבי נגיף הקורונה הנוכחי, אשר התקווה היא שייעצר לפני שייצא משליטה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מוקדי חירום בתחום הקורונה – לגזור ולשמור

אי אפשר ככה יותר! ניהול זוגיות חכם לסובלים מהפרעות קשב וריכוז

טיפים להתמודדות עם חרדה בגיל ההתבגרות

 

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
הורים יושבים עם ילדתם ולומדים קורס דיגיטלי שמדריך את ההורים והילדים
האם אפשר ללמוד ייעוץ והדרכת הורים אונליין?

האינטרנט הפך לאוצר של מידע כמעט בכל נושא שניתן להעלות על הדעת. ממדריכי בישול ועד פרויקטים של עשה זאת בעצמך, נראה שאין גבול למה שאפשר ללמוד באינטרנט. עם זאת, כאשר מדובר במשהו מורכב ובעל ניואנסים כמו הורות, אנשים רבים עשויים לתהות: האם ניתן ללמוד עצות והדרכה להורות ביעילות בקורסים דיגיטליים?

לקריאה »
חרדה חברתית
חרדה חברתית

התופעה הנפשית המכונה חרדה חברתית מתייחסת למצב בו הסובל חושש, עד לכדי חוסר תפקוד או מצבים קיצוניים, מסיטואציה חברתית אשר עלולה לכלול ביקורת, השפלה, ו/או בחינה חברתית של האדם עצמו או התנהגותו. בעוד התופעה הנפשית הזו הינה משהו אשר רוב האנשים חווים בצורות שונות, לרוב מדובר בתחושה שולית או קלה יחסית, אשר אנו מתגברים עליה פעם אחר פעם ומתמודדים עם המצב.

לקריאה »
מוקדי חירום בתחום הקורונה
מוקדי חירום בתחום הקורונה – לשמור בהישג יד

בתקופה הנוכחית, שבה כולנו חשים רמה מסוימת של חוסר אונים, חשוב לדעת לאילו גורמים ניתן לפנות במקרה הצורך. הכוונה היא לגורמים שיוכלו לספק לנו מידע מקצועי ואמין או להגיש לנו סיוע בהתאם לצורך. במאמר שלפניכם תמצאו את כל מספרי הטלפון החשובים ביותר, שמומלץ לשמור בהישג יד.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן