משחק ילדים – איזה תפקיד יש למשחק בהתפתחות ילדים?

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
החדר של הילד הממוצע צפוי לכלול מגוון רחב של משחקים, מכל הסוגים: צעצועים, משחקי קופסה, פאזלים וכן הלאה. הכול בהתאם לגיל, לשלב ההתפתחותי שלו ובשלב מסוים גם להעדפות שלו. הורים רבים מתבוננים במשחקים כלא יותר מאשר אמצעים להעביר לילדים קצת זמן, אבל בפועל למשחקים יש רשימה ארוכה מאוד של תפקידים ויתרונות.
הסכם נסטינג - ההליך ההוגן ביותר עבור הילדים שלכם
תקציר

משחקים מפתחים כישורים ומיומנויות

תחת הקטגוריה של "כישורים ומיומנויות" אפשר למצוא מגוון אינסופי של תכונות, שמקבלים לעיתים מענה מלא בזכות המשחקים. לא קשה לחשוב על דוגמאות. יש משחקים שעובדים על הפן המוטורי, בין אם מוטוריקה גסה ובין אם עדינה, וכך גם קואורדינציה. המשחקים עשויים לפתח ולשפר רבות את הצד הקוגניטיבי של ילדים, למשל זיכרון, יצירתיות ופתרון בעיות.
המשחקים הם לא פעם אחת ההתנסויות הראשונות של ילדים עם מצבים המצריכים חשיבה מחוץ לקופסה, וילד שעושה זאת יוכל להתקדם צעדי ענק בהתפתחות שלו.

משחקים ככלי לפיתוח האישיות

גיבוש הזהות האישית הוא חלק מרכזי מאוד בהתפתחות של הילדים, וחלק גדול מהמשחקים תורמים לכך רבות. המשחקים מאפשרים לחשוף את הילדים לארסנל גדול של תפקידים חברתיים, התנהגויות ולעיתים גם דעות. קחו למשל את משחקי הדמיון, בהם הילד לוקח חלק בסיטואציות שונות בהן הוא מתפקד בדרכים מגוונות. מחקרים הראו כי התנסויות מהסוג הזה עשויות ליצור הזדהות אצל הילד ולהטמיע אצלו את התפקידים האלו עם השנים, כך שהם ילוו אותו אפילו בבגרותו.

הילד עשוי בהמשך לכך לפתח חוויות רגשיות בזכות המשחקים. חלק מהמשחקים הם השלכתיים, כלומר, משחקים בהם הילד יכול להשתמש בעזרים השונים – למשל בובות – על מנת לתאר סיטואציות מהחיים שלו עצמם. בדרך זו היא יכול להתמודד עם מצבים שההתמודדות איתם מבחינה רגשית קשה עבורו. דוגמא לכך היא מעבר לקראת גן חדש, הכרוך בחששות ובפחדים. אם הילד בונה סיטואציה בה הדובי שלו עומד לקראת שינוי מהסוג הזה, הוא יכול לבטא את רגשותיו שלו, להבין שהשד אינו נורא כל כך ולהתנהג בצורה משופרת ברמה האישית.

מהו התפקיד החברתי של המשחקים?

בכוחם החיובי של המשחקים לפתח את המיומנויות החברתיות של הילדים – ולא מדובר כאן רק במשחקים בהם הוא משחק עם ילדים אחרים. רבים מהמשחקים כוללים סוגים שונים של אינטרקציות בין דמויות שונות, דיאלוגים שהילד יכול לפתח וההבנה שלו כיצד לתפקד במצבים חברתיים שונים. כמובן שילד המשחק עם בני גילו יכול לקחת את כל זה כמה צעדים קדימה, עם פיתוח של תכונות וכישורים הכרחיים דוגמת שיתוף פעולה, תקשורת בין אישית, פיתוח רגישויות לאחר, התפשרות וכן הלאה.
המשחקים עשויים בהמשך לכך ללמד את הילדים את חשיבותם של כללים וחוקים. עם זאת יש שיטענו שלצד זה חשוב לשלב משחקים חופשיים, בהם הילד יכול לעשות למעשה כל דבר שהוא חפץ בו ללא הגבלות. בדרך זו אפשר לפתח אצלו כישורים דוגמת מחקר, יצירתיות, חופש וכן הלאה.

משחקים וזמן איכות

הורים, אי אפשר להתעלם מהעובדה שהמשחקים עובדים על פן ההנאה. ילד יכול לשחק במשך שעות במשחק שמושך אותו, מה שגם עשוי להשפיע עליו אגב במונחים של קשב וריכוז. זוהי הזדמנות יוצאת מגדר הרגיל עבור בני המשפחה לשבת עם ילדיהם, לאתגר אותם ולהעביר איתם בנעימים זמן איכות משותף. לא סתם שעות המשחק המשותף של ההורה והילד הן פעמים רבות הזמן המהנה ביותר שלהם לאורך היום.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

משחק ילדים – איזה תפקיד יש למשחק בהתפתחות ילדים?

משפחה וגירושין: איך להכין את הילדים להתמודד עם המצב החדש?

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
הורים? זה מה שאתם צריכים לדעת על הקורונה
כל התשובות לשאלות הורים בנושא קורונה

נגיף הקורונה טלטל את עולמנו, ועדיין לא ברור כיצד המאבק מולו הסתיים. הורים בישראל ובעולם כולו התעוררו לעולם חדש, שרק הולך ונעשה מורכב יותר עבורם מיום ליום. גני הילדים ובתי הספר אינם פועלים נכון לעכשיו, כך שההורים צריכים לשבור את הראש כיצד להמשיך להתקיים כלכלית תוך שמירה על ילדיהם.

לקריאה »
חרדות אצל ילדים
חרדות אצל ילדים

הילד חושש ממפגשים עם זרים? מתקשה לישון בלילה? מביע חששות ופחדים? ייתכן והוא סובל מחרדה. חרדות אצל ילדים מתבטאות בסיוטים, בהתקפי חרדה, בסירוב לעשות דברים מסויימים הנתפסים בעיניו כמפחידים או בחרדה חברתית וקושי להשתלב במסגרות חינוכיות. על מנת לטפל בחרדה חברתית ניתן לפנות לטיפול רגשי לילדים בשילוב הדרכת הורים ועד מהרה תוכלו לראות שיפור משמעותי בהתנהגות הילד, בהעלאת בטחונו העצמי ובאמון שלו בעולם.

לקריאה »
אבחון מוטורי אצל תינוק
יועצת התפתחותית – אבחון מוטרי וליווי התפתחותי

ההורה הישראלי הממוצע עוקב באדיקות – שלא לומר בחרדה – אחר ההתפתחות של התינוק שלו. השאיפה היא לראות איך הילד ביחס ל"נורמה", אם יש כזו, ואינו נמצא בפיגור בהשוואה למצב ה"תקין" בהתאם לגילו. בפועל, מדובר בתחום שכולל יותר גוונים מאשר שחור ולבן.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן