יועצת התפתחותית – אבחון מוטרי וליווי התפתחותי

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
ההורה הישראלי הממוצע עוקב באדיקות – שלא לומר בחרדה – אחר ההתפתחות של התינוק שלו. השאיפה היא לראות איך הילד ביחס ל"נורמה", אם יש כזו, ואינו נמצא בפיגור בהשוואה למצב ה"תקין" בהתאם לגילו. בפועל, מדובר בתחום שכולל יותר גוונים מאשר שחור ולבן.
אבחון מוטורי אצל תינוק
תקציר

לכל תינוק הרי יש קצב התפתחות משלו, מה גם שתינוקות המצטיינים בהיבט אחד עשויים לפגר באחר, ולהיפך.
הורים רבים פונים ליועצת התפתחותית מנוסה על מנת שיוכלו לקבל תשובה לשאלת ההתפתחות של הילד שלהם, או אפילו לזכות בקצת שקט נפשי (שאינו מובן מאליו בגילאים המוקדמים).

חשיבותו של האבחון המוטורי

חלק מרכזי מאוד במשוואת ההתפתחות של הילד הוא הפן המוטורי. הפנייה אל יועצת התפתחותית לצורך אבחון מהסוג הזה היא בהחלט נפוצה, כאשר מדובר באחד מתחומי העיסוק העיקריים של היועצות. היועצת תבחן את קצב ההתפתחות של התינוק ותבצע השוואה מסוימת לבניו גילו או לשלב ההתפתחותי בו הוא נמצא, אבל תוך הנחה שלכל תינוק יש כאמור קצב משלו.

במהלך האבחון המוטורי, בוחנת היועצת ההתפתחותית את התינוק, האופן בו הוא מזיז את איבריו, פעילות השרירים שלו וכן הלאה, במטרה לראות היכן הוא עומד. יש כאן מכלול רחב של תכונות שהמאבחנת אמורה לבחון באמצעות התבוננות וגם גירוי של הפעוט לבצע אי אילו פעולות בהתאם לגיל ולשלב ההתפתחותי שלו: הושטת יד, חיוך, ישיבה, זחילה וכן הלאה.

מה עושים לאחר האבחון?

אבחון מוטורי שמעלה כמה סימני שאלה ביחס להתפתחות התינוק עשוי להביא לתחילת תהליך ליווי של הפעוט על ידי בעלת המקצוע (מה שרבים ממליצים לעשות בכל מקרה בתקופה רגישה ועמוסת אתגרים זו). האבחון המוטורי והכללי של הפעוט יאפשרו לבעלת המקצוע לגבש חוות דעת ולעדכן את ההורים מה לדעתה הם השלבים המומלצים הבאים.

בעיות התפתחותיות אינן נפתרות כבמטה קסם וגם לא תוך יום או יומיים. בהרבה מקרים, מתחיל כאן תהליך המבוסס על מפגשים תקופתיים עם היועצת או בעלי מקצוע אחרים, בהתאם לממצאי הבדיקה: אם עלה בה שהתינוק מפגר בהתפתחות המוטורית שלו, ייתכן שהיועצת תמליץ על פנייה לפיזיותרפיה או להידרותרפיה. במקרים אחרים של בעיות תקשורת, דוגמת נוספת, לא מן הנמנע שקלינאית תקשורת היא אשת המקצוע המתאימה.

בדרך כלל יש שורה ארוכה של תרגילים שההורים מתבקשים לבצע עם תינוקם כדי לשפר את כל מה שדרוש שיפור, או אפילו לחזק את הנקודות החזקות אצלו.

המלצה להורים: לא להיכנס לפאניקה

חשוב להדגיש כי תוצאות האבחון המוטורי בפרט, והייעוץ ההתפתחותי בכלל, אינם גזירת גורל. גם אם התינוק נמצא באיחור לפי המדדים ה"רשמיים" בנקודת זמן מסוימת, בעזרת עבודה נכונה (ולעיתים גם באופן טבעי) הוא יוכל להדביק את הפער במהרה, ליישר קו עם בני גילו ולעיתים אפילו להתעלות עליהם בפרמטרים שונים.

עם ילדים, כמו עם ילדים, סבלנות היא אחת ממילות המפתח. מעבר לעובדה שלתינוקות שונים יש קצב התפתחות שונה, בשלב מסוים מתפתחים אצלם גם רצונות משלהם. הם משחקים לפעמים תפקיד במשוואת ההתפתחות של התינוק, וההורה צריך ללמוד כיצד לזהות אותם ולהגיב להם. גם זהו חלק מהכלים המעשיים והתאורטיים שהיועצת ההתפתחותית יכולה להעניק להורים במהלך המפגשים שלהם.

התינוק צריך לקבל את התמיכה של הוריו בשלל אספקטים, וזה נכון על אחת כמה וכמה במקרה בו האבחון הראה שהוא באיחור מסוים. חשוב שההורים יהיו שם תמיד בשביל הילד שלהם, יתמכו בו ולא יילחצו גם כאשר דברים לא הולכים בדיוק על פי התוכניות שלהם או הספר. תינוקות עלולים להרגיש לחצים מהסוג הזה, שבכוחם השלילי לחולל את האפקט ההפוך ולפגוע בקצב ההתפתחות של התינוק.

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

הרגלי שינה וסדר יום אצל תינוקות 

שלבים ראשונים בהליכה

 

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
ביטוח סיעודי לילדים - מה זה אומר ולמי זה מתאים?
ביטוח סיעודי לילדים: זה משתלם וזה חשוב

התארכות תוחלת החיים והשיפורים ברפואה מביאים לכך כי הרבה יותר אנשים מגיעים בסופו של דבר למצב סיעודי. אולם ביטוח סיעודי איננו מממן אך ורק את צרכי הטיפול הצמוד שקשישים עשויים להזדקק לו. ניתן להצטרף לביטוח גם לגיל צעיר, כילדים וזאת אחריות ההורים להבין האם זה נחוץ, מה זה אומר ולמי זה מתאים.

לקריאה »
עלול לקרות:הפרעות שינה עקב נטילת ריטליו
מה הן תופעות הלוואי של ריטלין וקונצרטה?

תפקודם של ילדים רבים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז עלה באופן משמעותי בבית הספר או במסגרות אחרות בהן נדרש לשמור על ריכוז בזכות הריטלין והקונצרטה, תרופות המבוססות שתיהן על החומר הפעיל מתילפנידאט.

הטיפול בהפרעות קשב וריכוז וגם היפראקטיביות המקובל ביותר בארץ הוא בתרופות המבוססות על מתילפנידאט. למרות יעילותה הגבוהה של התרופה, יכולות להיות לה גם תופעות לוואי. מהן התופעות ומה אפשר לעשות?

לקריאה »
תפקיד ההורים בעיצוב תכונות אופי חיוביות אצל ילדיהם

חקרנו את התפקיד המכריע שהורים ממלאים בעיצוב אופי ילדיהם. והבאנו אסטרטגיות ושיטות שהורים יכולים להשתמש כדי לטפח תכונות אופי חיוביות אצל ילדיהם, תוך מיתון תכונות האופי השליליות. המאמר מספק גם תובנות לגבי ההשפעות ארוכות הטווח של תכונות אופי שונות על חיי הילד/ה.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן