סיפורים לפני השינה לפעוטות וילדים, זה כל הסיפור

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
"אבא, סיפור. אני לא יכול לישון...", שר מיקי גבריאלוב את המילים המרגשות של יהונתן גפן ז"ל. "עוד מעט אני אהיה גדול יותר מדי. אז אבא עוד סיפור, ודי". השיר הזה, שהפך לקלאסיקה, מבטא את אחת המסורות המרכזיות לפני השינה, בישראל ובעולם.
סיפורים לפני השינה לפעוטות וילדים, זה כל הסיפור
תקציר

שגרת הלילה במשפחות רבות בישראל כוללת הקראה של סיפור אחד לפחות, מתוך הנחה שזה יקל על ההירדמות של הילד. מחקרים שנערכו במרוצת השנים מראים שלסיפורים לילדים לפני השינה ישנם יתרונות נוספים, שיכולים להיות רלוונטיים בכל גיל.

למה זה כל כך חשוב להקריא לילדים סיפורים?

הספר הוא מקום מפגש מצוין של תמונה, טקסט וקול (של ההורה), המבטאים למעשה את האופן בו האדם מתקשר וחושב. הורה  סיפורים לפני השינה לפעוטות וילדים, זה כל הסיפורהמקריא לילדים שלו סיפור "על פי הספר" – כלומר עם ההדגשות במקומות המתאימות, באינטונציה הולמת לסיטואציה ותוך הצבעה על הציורים הרלוונטיים – יכול לפתח אצלו כמה וכמה תכונות או כישורים ואפילו לפתח אצלו את המוח.

מחקרים הראו שהסיפורים מפתחים משמעותית את יכולת ההקשבה של הילדים, שמקשר בין מה מה שהוא שומע למה שהוא רואה, מנתח את הסמלים החזותיים (לכן חשוב למקד אותו באובייקט המתאים באמצעות אצבעו של ההורה) ומרחיב את אוצר המילים. הילד לומד בדרך זו לא רק מילים חדשות, אלא גם משתמש בהן לצורכיו במהלך התקשורת היום-יומית. האינטונציה של ההורה מאפשרת ללמד את הילדים על רגשות והשימוש הנכון בהן, ידע שכמובן ימשיך להתפתח וילווה אותו כל חייו.

ספר הוא מקור בלתי נלאה של ידע בכל גיל, וזה נכון על אחת כמה וכמה כאשר מקריאים סיפורים לילדים. באמצעות הסיפורים יכול הילד ללמוד על העולם, להכיר אובייקטים שונים ולנתח סיטואציות המוצגות אצלו בסיפורים – כמובן שנדרשת התאמה של תכני הסיפור לגיל ולשלב ההתפתחותי בו נמצא הילד. הספר עשוי להיות מקום המפגש הראשון של הילד עם שלל דברים בעולם שלנו, ולראיה העובדה שרבים מהילדים יודעים כיצד נראים פרה, כבשה, סוס או חמור עוד לפני שהם פגשו אותם במציאות.

קצת זמן איכות עם הילדים לפני השינה

הקראת סיפור היא מפגש אינטימי בין ההורה לילד שלו. בלא מעט מקרים זהו רגע אליו שני הצדדים מצפים בכל יום, זמן איכות החורג מהפעילויות האחרות הנעשות בצורה משותפת. לכך ניתן להוסיף את התפיסה המקובלת לפיה הקראת הסיפור מסייעת להעביר את הילדים מפאזת הפעילות של היום לשינה של הלילה.

יש ילדים שמפתחים הרגל של ממש, כך שקשה להם להירדם ללא הסיפורים. חלק מההורים מחליטים במצבים אלו "להוריד הילוך" ולצמצם את הסיפורים לפני השינה שהם מקריאים לילדיהם במטרה למנוע תלות. ההמלצה כיום היא לא לוותר על הסיפורים, עקב יתרונותיהם, אם כי בהחלט אפשר להגדיר מראש כמות סיפורים שאינה גדולה מדי הנקראת בלילה. בדרך כלל סיפור אחד או שניים אמורים להספיק לעשות את עבודתם.

סיפורים ככלי לפיתוח היכולות של הילדים

הפרעות קשב וריכוז ניתן לנטר רק בסביבות גיל שלוש או ארבע בדרך כלל, אולם הקראת סיפורים לפני השינה בגילאים מוקדמים יותר עשויה, על פי חלק מהמחקרים, להקטין את הסיכויים להפרעות מהסוג הזה. ילד אשר עוקב אחר ההורה שלו יכול לשפר את טווחי הקשב והריכוז שלו. זאת כמובן להבדיל אלפי הבדלות מטלוויזיות וטלפונים, שעלולים לדברי מומחים לעשות דווקא את האפקט ההפוך.
מחקרים שונים מצביעים על יכולות לימודיות אחרות שסיפורים לילדים לפני השינה עשויים לפתח, שאינן קשורות רק לאוצר המילים. חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד ממליצים להורים להמשיך לקרוא לילדיהם סיפורים רק לאחר גילאי תשע, שנים בהן אוצר המילים שלהם כמעט מלא והם יכולים לקרוא ספרים המותאמים לגילם באופן עצמאי. הילד שההורה שלו מקריא עבורו סיפור עשוי לגלות יחד עמו את אהבת הקריאה.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

מנהיגות חינוכית בגן הילדים – סמכותה והשפעתה של הגננת על הילד שלכם

שולם לעולם, ברוגז אף פעם: מתי כן להתערב במריבות בין אחים?

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
חרדות אצל ילדים
חרדות אצל ילדים

הילד חושש ממפגשים עם זרים? מתקשה לישון בלילה? מביע חששות ופחדים? ייתכן והוא סובל מחרדה. חרדות אצל ילדים מתבטאות בסיוטים, בהתקפי חרדה, בסירוב לעשות דברים מסויימים הנתפסים בעיניו כמפחידים או בחרדה חברתית וקושי להשתלב במסגרות חינוכיות. על מנת לטפל בחרדה חברתית ניתן לפנות לטיפול רגשי לילדים בשילוב הדרכת הורים ועד מהרה תוכלו לראות שיפור משמעותי בהתנהגות הילד, בהעלאת בטחונו העצמי ובאמון שלו בעולם.

לקריאה »
גיל שנתיים הנורא – ואיך לצלוח אותו ללא תסכול

גיל שנתיים הוא אחד השלבים הקשים ביותר בהורות. לא סתם קוראים לו "גיל שנתיים הנורא" זה יכול להיות קשה להבין מדוע הפעוט שלך מתנהג כפי שהוא מתנהג, ויותר קשה לדעת כיצד להגיב בצורה הטובה ביותר. פוסט זה בבלוג ידון באסטרטגיות להורים לעבור את השלב הקשה הזה בבטחה תוך שמירה על שפיות שלמה.

לקריאה »
סיפורים לפני השינה לפעוטות וילדים, זה כל הסיפור - על מנהיגות חינוכית של הגננת
גן ילדים ומנהיגות חינוכית – מהי מנהיגות חינוכית נכונה?

אמנם תקופת הגן היא קצרה באופן משמעותי מתקופת בית הספר, אך בתקופת הגן, הילדים מקבלים את התשתית החינוכית שלהם.

הם לומדים את הבסיס של ההתנהגות בחברה, כיצד לעמוד על שלהם אך גם לדעת להתגמש, לומדים את חשיבותה של היוזמה, התרומה לחברה ושיתוף פעולה.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן