איך להציב גבולות מציאותיים לילדים מתבגרים

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
הצבת גבולות חיונית לחינוך ילדים לעצמאות, הגנה על ביטחונם, וקבלת החלטות נכונות. מכיוון שגיל ההתבגרות הוא זמן של חוויות חדשות, גבולות יכולים לעזור לכם ולילדכם לדעת איזו התנהגות נחשבת להולמת ואיזו התנהגות מצריכה הצבת גבולות.
איך להציב גבולות לילדים
תקציר

מאמר זה מסביר איך להציב גבולות לילדים עם טיפים שיתאימו לכם ולילדיכם.

חשיבות הצבת גבולות לילדים

גבולות הם חלק חשוב ביצירת בהירות בינכם לבין ילדיכם, במהלך תקופת השינוי המשמעותי בגיל ההתבגרות. באמצעות הצבת גבולות והסכמה משותפת עליהם, ניתן ליצור הסכם בלתי כתוב להתנהגות צפויה, שיסייע במניעת התנהגויות בעייתיות.

בעוד שגבולות עוזרים להורים להרגיש יותר שליטה על ההתנהגות של המתבגרים שלהם, ומפחיתים את הצורך בהטלת עונשים למתבגרים, הם גם עוזרים לילדים בהיבטים חשובים נוספים, כמו למשל:

  • תחושת ביטחון ותמיכה.
  • סיוע בקבלת החלטות מושכלות ונכונות.
  • הצבת מסגרת שמאפשרת עצמאות.

מהם הגבולות החשובים ביותר למשפחתכם?

לפני הדיון עם ילדיכם על הצבת גבולות, מומלץ תחילה להתייעץ עם בן או בת הזוג בכל הנוגע להסכמה על הגבולות החשובים ביותר. חשוב שתהיה הסכמה ביניכם כדי שתתנו גבולות ברורים במקום לשדר מסרים מעורבים. במהלך הדיון, אלו הנושאים החשובים שיש להחליט לגביהם:

  • מהם הגבולות החשובים ביותר?
  • אילו גבולות ניתנים למשא ומתן, ואילו לא?
  • באיזה גיל ניתן לשנות הצבת גבולות בגיל ההתבגרות?

התשובות לשאלות אלו עשויות להתאים למגוון התנהגויות של בני נוער – כמו למשל תרחישי יציאה עם חברים, יציאה למסיבות, התנסויות מיניות, שתיית אלכוהול, שימוש בסמים, ושימוש ברשתות החברתיות.

מתי לקיים דיון על הצבת גבולות?

ישנן שתי דרכים שונות שמפשרות ניתן להחליט איך להציב גבולות לילדים. ניתן לבחור לקיים שיחה שאינה רשמית עם המתבגרים, במהלכה יתבצע דיון על גבולות סביב מגוון נושאים; או שניתן יכול לבחור להציב גבולות כשהילד מבקש יותר חופש.

לא משנה באיזו דרך תבחרו, עיתוי הדיון צריך להיות מתאים, כך שחשוב לוודא שיש מספיק זמן, ששניכם במצב רוח טוב יחסית ושלא היה שום קונפליקט לאחרונה. באופן אידיאלי, מומלץ לנהל את הדיון בנוכחות כל בני המשפחה.

איך להציב גבולות לילדים?

כאשר מציבים גבולות לילדים, חשוב להקפיד על דיון שקט וענייני. צעירים נוטים פחות לדבוק בגבולות שהוכתבו להם ללא כל משא ומתן, לכן מומלץ לבחור הגדרת גבולות רק לנושא אחד בכל פעם, או לכסות כמה נושאים קלים בבת אחת.

אם השיחה מובילה לקונפליקט, מומלץ לקחת הפסקה ולהמשיך את השיחה במועד רגוע יותר. חשוב גם להימנע מהעמסת יותר מדי גבולות בבת אחת בשיחה אחת, ולהציע שיחת המשך כדי לכסות נושאים אחרים שעולים.

שיטה מומלצת לסיום שיחה על הצבת גבולות היא לשאול את המתבגרים לגבי הגבולות שהם היו מעוניינים שגם ההורים יקפידו עליהם. שיחה זו תסייע למתבגרים להרגיש שאתם מתייחסים אליהם בכבוד ובהבנה. כמו הגבולות שאתם מציבים להם, חשוב שתקפידו גם על הגבולות שהסכמתם לכבד.

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
ילדה בוכה ונפתחת אצל המטפלת של - כל כך חשוב הרצף הטיפולי לסובלים מבעיות נפשיות
על חשיבותו של רצף טיפולי בבריאות הנפש

בריאות הנפש היא היבט מכריע של הרווחה הכללית שלנו, וחיוני לבקש עזרה כאשר אנו מתמודדים עם אתגרים בתחום זה. בישראל, בריאות הנפש היא נושא דחוף, כאשר אחוז ניכר מהאוכלוסייה חווה בעיות נפשיות. לפי נתוני משרד הבריאות הישראלי, אחד מכל ארבעה ישראלים יחווה בעיות נפשיות במהלך חייו.

לקריאה »
נערה מסתכלת במראה ומנסה לשפר את הדימוי העצמי
איך לשפר את הדימוי העצמי

דימוי עצמי הוא התפיסה שיש לנו לגבי עצמנו, והיא כוללת את כל האמונות, המחשבות והרגשות שלנו על יכולותינו ועל הערך שלנו. דימוי עצמי חיובי חשוב מאוד לשלומות הרגשית והנפשית ולהצלחה בחיים. למרבה הצער, אנשים רבים סובלים מדימוי עצמי נמוך, והדבר משפיע על חייהם, מעכב אותם ואף מזיק להם. כדי לשפר את הדימוי העצמי צריך להבין מה המקור לדימוי עצמי נמוך וללמוד איך לשפר אותו, להרגיש טוב ולנהל חיים מספקים. מתמודדים עם דימוי עצמי נמוך? כך תעזרו לעצמכם.

לקריאה »
הורים יושבים עם ילדתם ולומדים קורס דיגיטלי שמדריך את ההורים והילדים
האם אפשר ללמוד ייעוץ והדרכת הורים אונליין?

האינטרנט הפך לאוצר של מידע כמעט בכל נושא שניתן להעלות על הדעת. ממדריכי בישול ועד פרויקטים של עשה זאת בעצמך, נראה שאין גבול למה שאפשר ללמוד באינטרנט. עם זאת, כאשר מדובר במשהו מורכב ובעל ניואנסים כמו הורות, אנשים רבים עשויים לתהות: האם ניתן ללמוד עצות והדרכה להורות ביעילות בקורסים דיגיטליים?

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן