על חשיבות הצבת גבולות לילדים

מאת צוות הורים.נט
מאת צוות הורים.נט
בשלב מסוים, זה יקרה לכל הורה. הרגע שבו הוא ירגיש שהילד שלו מתחיל לעבור כל גבול. לעיתים זה קורה בסביבות "גיל שנתיים הנורא", לעיתים בגילים מאוחרים יותר ובמקרים אחרים אפילו בשנות הנעורים לחייו של הילד. חשוב לזכור שהאופן בו ההורה מתנהל במצבים מהסוג הזה עשוי להשפיע בצורה מהותית מאוד על החינוך של הילד ועל התפתחות האישיות שלו, ולכן חשוב להתנהל על פי הספר.
יש גבול לכל תעלול: על חשיבות הצבת גבולות לילדים - מריבות בין אחים
תקציר

 

מדוע כה חשוב להציב לילדים גבולות?

המציאות מראה שהורה שאינו מציב לילדים גבולות בזמן הנכון, עלול לראות כיצד ההתנהגות של הילד שלו משתנה לרעה במהלך השנים. כיום ידוע שאווירה פתוחה ומתירנית מדי בבית, עלולה להביא להתפתחות בעיות התנהגותיות לכל דבר ועניין אצל הילדים. זאת ועוד, היעדר הגבולות עלול לפגוע בדימוי העצמי של הילדים ובאינטרקציה שלהם עם הסביבה, בין אם המחנכים, הילדים האחרים בני גילם, בני המשפחה האחרים או כל אדם אחר. ילד שאינו מקבל גבולות עלול להרגיש שהוא זוכה לחופש, אבל לחופש מדומה. אין לו את הכתובת לפנות אליה ולהישען עליה במקרי הצורך, ובכך הוא עלול להפוך להיות בטוח הרבה פחות בעצמו.

על פניו, ויתור לילד נראה פשוט ולחלק מההורים גם הגיוני. הם לא רוצים או יכולים להגיד לילד "לא", חושבים שדרך ביטול הגבולות הם יקנו את עולמם אצל הילדים, נרתעים מהבכי או מהצעקות הנלווים לסירובים. בטווח הקצר יכול להיות שייראה שהגישה הזו מספקת "שקט תעשייתי", אולם כפי שרוב המחנכים והמנטורים יציינו – בטווח הארוך, ייתכן שמדובר בטעות לא קטנה.

בנחישות וברגישות – כך תציבו גבולות לילדים

אם יוצאים רגע מעולם ההורות, אפשר לראות שאחת ממטרות העל המרכזיות של חוקים וגבולות בעולם שלנו היא לספק לנו את ההגנה הנדרשת. לכן חשוב שההורים ידאגו להציב בפני הילדים שלהם גבולות. המסגרות השונות שהילדים צפויים להיתקל בהם – החל ממוסדות החינוך, דרך הצבא ועד לעולם התעסוקה לאחר מכן – שמות במידה כזו או אחרת דגש על משמעת וסדר. הורה שמציב גבולות למעשה מעניק לילד שלו את היכולת לפעול ולהתנהל כפי שמצפים ממנו בעולם בו אנו חיים.

אסור לשכוח שגבולות, מעצם המהות שלהם, משתנים ממקרה למקרה או ממשפחה למשפחה. על ההורה לבצע את הצבת הגבולות בצורה נכונה, תוך נקודת הנחה שגם האופן בו נעשה הדבר עלול לחולל נזק. עונשים ויד קשה נחשבים ל"מיושנים" היום מנקודת המבט של מומחים רבים, מכיוון שהם צפויים להשפיע רק בטווח קצר וילמדו את הילדים לדרוש דברים בצורה כוחנית ולעיתים אלימה. דוגמה נוספת היא הורה שתוך כדי הצבת הגבולות מעביר לילד את המסר שהוא לא מודע לצרכים או לאישיות שלו, מה שעלול להזיק לילד גם כן.

דרך הגבולות יכול ההורה לכוון את הילדים שלו לעבר עולם הערכים הנכון עבורו, או אפילו ברמה הכללית יותר. יש הורים רבים שנופלים ל"מלכודת" של הצבת גבולות לא הגיוניים או לא נחוצים, במטרה להפגין כוח או שתלטנות. התנהגות שכזו עלולה ליצור התנגדות אצל הילדים, שמשלב מסוים מנסים להבין את הרציונל בכל חוק וחוק ולפעול על פי כך. זוהי הצבת גבולות נכונה, שעשויה להשפיע באופן חיובי גם שנים קדימה, ובעיקר – לכוון את הילדים לסוגים הרצויים של ההתנהגויות.

אם אתם לא יודעים מה לעשות וכיצד להציב גבולות, מילדים בגיל שנתיים הנורא ועד ילדים בוגרים יותר, ממש לא בושה לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי. מדריכי הורים, מחנכים או אפילו פסיכולוגים יוכלו לספק לכם כלים מועילים אותם תוכלו ליישם, על פי מאפייני הילד שלכם והדרישות העיקריות שאתם מעמידים בתור הורים.

לקריאה נוספת:
Firm But Fair – Setting Boundaries – Nursery World
The Importance of Setting Boundaries for Kids
Reasons Why It Is Important to Set Limits With Kids

 

אולי יעניין אותך גם:

רד מעל מסך הטלוויזיה שלי: על ילדים ומסכים

מהי הידרותרפיה ומתי טיפולי הידרותרפיה יעילים במיוחד לילדים?

שתפו את המאמר
אולי יעניין אותך גם...
טיפול רגשי לילדים
טיפול רגשי לילדים

אם גם לכם קרה שילדיכם נוטה לבכות, נתקף בהתקפי זעם, נתקל בקשיים חברתיים או בעיות קשב וריכוז, ייתכן והוא זקוק לטיפול רגשי לילדים. הטיפול הרגשי מאפשר לילד לרכוש כלים בריאים להתמודדות עם מצבים שונים כגון מעברים בין מסגרות חינוכיות, בין דירות, תהליכי גירושין של ההורים, אך גם בלי תנודות חדות בחייו של הילד עלולים להווצר מצבים שבהם הוא יוכל להפיק תועלת רבה מטיפול רגשי, להתגבר על ביישנות, הימנעות, קשיי שינה או כל קושי אחר המפריע לילד ומקשה על ההורים. במסגרת הטיפול הרגשי תוכלו גם אתם ההורים ליהנות מהדרכת הורים כדי להבין טוב יותר מה עובר על הילד וכיצד ניתן לעזור לו להתגבר ולהעניק לו את הבטחון והתמיכה שהוא צריך.

לקריאה »
על ילדים ומסכים
על ילדים ומסכים – מה ההשפעה של מסכי המחשב, הנייד והטלוויזיה על הילדים שלנו?

רבות נכתב ודובר על החשיפה למסכים, שהפכה בלתי נמנעת בתרבות החיים הנוכחית: בין אם מסך הטלפון המלווה אותנו לכל מקום אליו אנחנו הולכים, הטלוויזיה הדלוקה שעות ארוכות מדי יום או המחשב, שהפך לכלי דרכו אנחנו עובדים, לומדים ועושים אינספור פעולות אחרות. דבר ידוע הוא שחשיפה ממושכת למסכים היא מסוכנת ועלולה לפגוע פגיעה משמעותית בבריאות העיניים.

לקריאה »
ביטוח סיעודי לילדים - מה זה אומר ולמי זה מתאים?
ביטוח סיעודי לילדים: זה משתלם וזה חשוב

התארכות תוחלת החיים והשיפורים ברפואה מביאים לכך כי הרבה יותר אנשים מגיעים בסופו של דבר למצב סיעודי. אולם ביטוח סיעודי איננו מממן אך ורק את צרכי הטיפול הצמוד שקשישים עשויים להזדקק לו. ניתן להצטרף לביטוח גם לגיל צעיר, כילדים וזאת אחריות ההורים להבין האם זה נחוץ, מה זה אומר ולמי זה מתאים.

לקריאה »
תקציר
מטפלים,יועצים, פסיכולוגים ואנשי חינוך
זה המקום שלכם לחשיפה!
דילוג לתוכן